Chleb pszenno – żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną

Danie wegańskie

Składniki

Mąka pszenna typ 750 700 g
Mąka żytnia jasna typ 720 300 g
Letnia woda 800 g
Sól 20 g
Drożdże świeże 20 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 300 g
Do posypania
Mieszanka sezamu i siemienia lnianego

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Do kociołka wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią, dodaj sól, pokruszone drożdże. Wlewaj do kociołka stopniowo letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosyp mąkę pszenną. Pod koniec wyrabiania dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, lekko wyrób. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki (10 x 23 cm) wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto posmaruj delikatnie wodą i posyp nasionami. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 200℃. Upieczony chleb wyciągnij z formy i wystudź na kratce.

Sprawdź podobne przepisy