Chleb pszenno – żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną

Danie wegańskie
Składniki |
|
Mąka pszenna typ 750 | 700 g |
Mąka żytnia jasna typ 720 | 300 g |
Letnia woda | 800 g |
Sól | 20 g |
Drożdże świeże | 20 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 300 g |
Do posypania | |
Mieszanka sezamu i siemienia lnianego |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania
Do kociołka wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią, dodaj sól, pokruszone drożdże. Wlewaj do kociołka stopniowo letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosyp mąkę pszenną. Pod koniec wyrabiania dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, lekko wyrób. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki (10 x 23 cm) wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto posmaruj delikatnie wodą i posyp nasionami. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 200℃. Upieczony chleb wyciągnij z formy i wystudź na kratce.
Sprawdź podobne przepisy