Bowl w stylu greckim

Danie bez mięsa

Składniki

Sałata rzymska 30 g
Ogórki gruntowe 40 g
Pomidorki cherry/papryczkowe 30 g
Biała rzodkiew lub np. kalarepa 40 g
Ser typu Feta 30 g
Winogrona bezpestkowe 25 g
Jajko z wolnego wybiegu 1/2 sztuki
Oregano suszone 0,3 g (szczypta)
Piklowana czerwona cebulka 10 g
Dressing z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną: 50 g
Kuskus z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 100 g
Kuskus z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
Kasza kuskus 120 g
Woda 160 g
Olej rzepakowy TopQ 6 g
Sól 4 g
Słonecznik łuskany 40 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 40 g
Piklowana czerwona cebulka
Czerwona cebula 60 g
Ocet czerwony winny 30 g
Woda 100 g
Cukier biały 40 g
Sól szczypta
Dressing z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 50 g
Woda 6 g
Olej rzepakowy TopQ 24 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Wszystkie składniki i półprodukty po przygotowaniu powinny być maksymalnie szybko schłodzone (np. z wykorzystaniem chłodniczych szaf szokowych) i przechowywane w warunkach chłodniczych.

Kasza kuskus

Kuskus posól, zalej wrzącą wodą; całość zamieszaj i przykryj folią stretch na 10-15 minut. Słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Po tym czasie do kaszy dodaj olej rzepakowy, prażony słonecznik oraz pasteryzowaną pastę warzywną Wawrzyniec PRO; całość rozmieszaj, aby rozprowadzić wszystkie składniki i pozbyć się grudek.

Piklowana czerwona cebula

Cebulę przekrój wzdłuż na dwie połowy, a każdą z nich na 3 części (szóstki). W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Do wrzącej marynaty dodaj podzielone łuski cebuli i zblanszuj je przez minutę. Po tym czasie całość przelej do naczynia, przykryj folią stretch „na dotyk” i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Dressing

Pastę warzywną Wawrzyniec PRO zemulguj mieszając z olejem rzepakowym i wodą.

Jajko sześciominutowe

Jajko w temperaturze pokojowej włóż ostrożnie do gotującej się wody; gotuj 6 minut. Po tym czasie jajko natychmiast przełóż do miski z wodą i lodem. Wystudzone jajko obierz i przekrój ostrym nożem na dwie połowy – białko powinno być całkowicie ścięte, żółto zaś w połowie płynne.

Wykończenie

Warzywa dokładnie umyj; rzepę obierz ze skóry. Z rzepy wytnij za pomocą spiralizera cienkie wstążki. Ogórki gruntowe pokrój w plastry. Pomidorki cherry przekrój wzdłuż na połowę. Liście sałaty rzymskiej ułóż na sobie i pokrój ostrym nożem na cienkie paski (0,5 cm). Z podanych składników skomponuj BOWL w wybranym przez siebie naczyniu lub pojemniku na wynos. Kaszę potraktuj jako bazę i ułóż ją na dnie (100g). Następnie wokoło wyłóż kolejne składniki: paski sałaty rzymskiej (30g), wstążki z rzepy (40g), połówki pomidorków cherry (30g), plastry ogórka (40g), kilka gron winogrona (25g), płatki piklowanej cebuli (10g). Danie wykończ kawałkiem sera typu Feta (30g) posypanym suszonym oregano, połówką jajka oraz dressingiem z pasty warzywnej Wawrzyniec PRO (50g). Dressing możesz serwować bezpośrednio w bowlu lub w formie oddzielnej miseczki.

Sprawdź podobne przepisy