Bowl w stylu greckim

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Sałata rzymska | 30 g |
Ogórki gruntowe | 40 g |
Pomidorki cherry/papryczkowe | 30 g |
Biała rzodkiew lub np. kalarepa | 40 g |
Ser typu Feta | 30 g |
Winogrona bezpestkowe | 25 g |
Jajko z wolnego wybiegu | 1/2 sztuki |
Oregano suszone | 0,3 g (szczypta) |
Piklowana czerwona cebulka | 10 g |
Dressing z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną: | 50 g |
Kuskus z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 100 g |
Kuskus z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | |
Kasza kuskus | 120 g |
Woda | 160 g |
Olej rzepakowy TopQ | 6 g |
Sól | 4 g |
Słonecznik łuskany | 40 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 40 g |
Piklowana czerwona cebulka | |
Czerwona cebula | 60 g |
Ocet czerwony winny | 30 g |
Woda | 100 g |
Cukier biały | 40 g |
Sól | szczypta |
Dressing z pastą warzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 50 g |
Woda | 6 g |
Olej rzepakowy TopQ | 24 g |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania
Wszystkie składniki i półprodukty po przygotowaniu powinny być maksymalnie szybko schłodzone (np. z wykorzystaniem chłodniczych szaf szokowych) i przechowywane w warunkach chłodniczych.
Kasza kuskus
Kuskus posól, zalej wrzącą wodą; całość zamieszaj i przykryj folią stretch na 10-15 minut. Słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Po tym czasie do kaszy dodaj olej rzepakowy, prażony słonecznik oraz pasteryzowaną pastę warzywną Wawrzyniec PRO; całość rozmieszaj, aby rozprowadzić wszystkie składniki i pozbyć się grudek.
Piklowana czerwona cebula
Cebulę przekrój wzdłuż na dwie połowy, a każdą z nich na 3 części (szóstki). W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Do wrzącej marynaty dodaj podzielone łuski cebuli i zblanszuj je przez minutę. Po tym czasie całość przelej do naczynia, przykryj folią stretch „na dotyk” i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Dressing
Pastę warzywną Wawrzyniec PRO zemulguj mieszając z olejem rzepakowym i wodą.
Jajko sześciominutowe
Jajko w temperaturze pokojowej włóż ostrożnie do gotującej się wody; gotuj 6 minut. Po tym czasie jajko natychmiast przełóż do miski z wodą i lodem. Wystudzone jajko obierz i przekrój ostrym nożem na dwie połowy – białko powinno być całkowicie ścięte, żółto zaś w połowie płynne.
Wykończenie
Warzywa dokładnie umyj; rzepę obierz ze skóry. Z rzepy wytnij za pomocą spiralizera cienkie wstążki. Ogórki gruntowe pokrój w plastry. Pomidorki cherry przekrój wzdłuż na połowę. Liście sałaty rzymskiej ułóż na sobie i pokrój ostrym nożem na cienkie paski (0,5 cm). Z podanych składników skomponuj BOWL w wybranym przez siebie naczyniu lub pojemniku na wynos. Kaszę potraktuj jako bazę i ułóż ją na dnie (100g). Następnie wokoło wyłóż kolejne składniki: paski sałaty rzymskiej (30g), wstążki z rzepy (40g), połówki pomidorków cherry (30g), plastry ogórka (40g), kilka gron winogrona (25g), płatki piklowanej cebuli (10g). Danie wykończ kawałkiem sera typu Feta (30g) posypanym suszonym oregano, połówką jajka oraz dressingiem z pasty warzywnej Wawrzyniec PRO (50g). Dressing możesz serwować bezpośrednio w bowlu lub w formie oddzielnej miseczki.
Sprawdź podobne przepisy