Croissant z szynką dojrzewającą i serem typu camembert

Składniki

Croissant 1 sztuka ok. 56 g
Wawrzyniec PRO pieczarka i borowik szlachetny 16 g
Szynka dojrzewająca np. Prosciutto / szwarcwaldzka 24 g ok. 2 plastry
Rukola lub szpinak 6 g
Karmelizowana czerwona cebulka 8 g
Czerwona cebula 8 g
Olej rzepakowy 1 g
Ocet czerwony winny 4 g
Cukier trzcinowy 1 g | szczypta
Sól szczypta
Pieprz czarny (świeżo mielony) do smaku
Ser Camembert 14 g

Wawrzyniec pieczarka i borowik szlachetny

TECHNIKA WYKONANIA

Kanapka przygotowana jest na maślanym croissancie.

Przygotuj karmelizowaną cebulę – pokrój czerwoną cebulę w piórka; podsmaż 5 minut na patelni.

Do cebuli dodaj ocet, cukier; odparuj do momentu wyraźnego zgęstnienia.

Dopraw solą i pieprzem.

Plastry szynki – 2 x 12 gramów posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO – 2 x 8 gramów i zwiń w rulon.

Croissanta przekrój w połowie wysokości.

Na spodzie ułóż rukolę lub szpinak – 6 gramów, następnie uprzednio przygotowaną szynkę z pastą. Na szczycie dodaj plaster sera Camembert – 14 gramów oraz wystudzoną konfiturę z cebuli – 8 gramów.

Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę

Sprawdź podobne przepisy