Croissant z szynką dojrzewającą i serem typu camembert
Składniki |
|
Croissant | 1 sztuka ok. 56 g |
Wawrzyniec PRO pieczarka i borowik szlachetny | 16 g |
Szynka dojrzewająca np. Prosciutto / szwarcwaldzka | 24 g ok. 2 plastry |
Rukola lub szpinak | 6 g |
Karmelizowana czerwona cebulka | 8 g |
Czerwona cebula | 8 g |
Olej rzepakowy | 1 g |
Ocet czerwony winny | 4 g |
Cukier trzcinowy | 1 g | szczypta |
Sól | szczypta |
Pieprz czarny (świeżo mielony) | do smaku |
Ser Camembert | 14 g |

Wawrzyniec pieczarka i borowik szlachetny

TECHNIKA WYKONANIA
Kanapka przygotowana jest na maślanym croissancie.
Przygotuj karmelizowaną cebulę – pokrój czerwoną cebulę w piórka; podsmaż 5 minut na patelni.
Do cebuli dodaj ocet, cukier; odparuj do momentu wyraźnego zgęstnienia.
Dopraw solą i pieprzem.
Plastry szynki – 2 x 12 gramów posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO – 2 x 8 gramów i zwiń w rulon.
Croissanta przekrój w połowie wysokości.
Na spodzie ułóż rukolę lub szpinak – 6 gramów, następnie uprzednio przygotowaną szynkę z pastą. Na szczycie dodaj plaster sera Camembert – 14 gramów oraz wystudzoną konfiturę z cebuli – 8 gramów.
Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę
Sprawdź podobne przepisy