Kanapka z pasztetem

Danie z mięsem

Składniki

Chleb pszenny na zakwasie 4 kromki ok.120 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 60 g
Ogórek kiszony 30 g
Sałata karbowana 10 g
Pasztet mięsny lub warzywny 60 g
Musztarda francuska / musztarda miodowa / musztarda chrzanowa 20 g
Opcjonalnie czerwona cebula 8 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Kanapka składa się z 4 kromek chleba pszennego na zakwasie.

Pieczywo pokrój na kromki o grubości 12,5 mm. Dwie dolne kromki posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO (2x30g). Ogórka kiszonego odsącz z zalewy na ręczniku papierowym, odetnij końce, a następnie pokrój w ćwiartki lub szóstki; ułóż na paście (2x15g). Kolejno ułóż po liściu sałaty karbowanej (2x5g). Dobrze schłodzony pasztet pokrój w cztery cienkie plastry; ułóż po dwa plastry na liściach sałaty (4x15g). Górne kromki pieczywa posmaruj wybraną musztardą np. francuską (2x10g).

Wskazówki:

  • Do kanapki możesz dodać piórka czerwonej cebuli (2x4g).
  • Kanapka może występować jako zestaw dwóch kanapek lub jako rozdzielne indeksy.
  • Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.

Sprawdź podobne przepisy