Bajgiel z dynią i serem typu Lazur

Danie bez mięsa

Składniki

Bajgiel z ziarnami 1 sztuka ok.110 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 50 g
Ser Lazur 14 g
Dynia Hokkaido 100 g
Olej rzepakowy TopQ 6 g
Sól 4 g
Pestki dyni 4 g
Awokado 1/4 sztuki ok. 36 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Kanapkę przygotuj na bajglu z ziarnami, np. sezamem i makiem. Kawałek dyni ze skórką oczyść z pestek, pokrój na paski o grubości około 1 cm. Dynię wymieszaj w misce z olejem i solą. Ugrilluj na patelni lub upiec na blasze wyłożonej papierem w 200 st. C przez 15-25 minut, aż dynia będzie wyraźnie skarmelizowana, ale nie rozpadająca się. Bajgla przekrój w połowie wysokości na dwie części. Dolną część bajgla posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO (50g). Pastę posyp pestkami dyni (4g). Następnie ułożyć kawałki wystudzonej dyni (64g). Kolejno dodawaj połamany na kawałki ser Lazur (14g) oraz plastry z 1/4 awokado (ok. 36g).

Wskazówki:

  • Ser Lazur możesz wymienić na inny ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni.
  • Awokado możesz wymienić na guacamole lub rozgniecione widelcem awokado i nim posmarować górną kromkę bajgla.
  • Kanapkę możesz podać na ciepło podgrzewając ją w opiekaczu do momentu lekkiego rozpuszczenia sera.
  • Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.

Sprawdź podobne przepisy