Bajgiel z dynią i serem typu Lazur

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Bajgiel z ziarnami | 1 sztuka ok.110 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 50 g |
Ser Lazur | 14 g |
Dynia Hokkaido | 100 g |
Olej rzepakowy TopQ | 6 g |
Sól | 4 g |
Pestki dyni | 4 g |
Awokado | 1/4 sztuki ok. 36 g |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania
Kanapkę przygotuj na bajglu z ziarnami, np. sezamem i makiem. Kawałek dyni ze skórką oczyść z pestek, pokrój na paski o grubości około 1 cm. Dynię wymieszaj w misce z olejem i solą. Ugrilluj na patelni lub upiec na blasze wyłożonej papierem w 200 st. C przez 15-25 minut, aż dynia będzie wyraźnie skarmelizowana, ale nie rozpadająca się. Bajgla przekrój w połowie wysokości na dwie części. Dolną część bajgla posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO (50g). Pastę posyp pestkami dyni (4g). Następnie ułożyć kawałki wystudzonej dyni (64g). Kolejno dodawaj połamany na kawałki ser Lazur (14g) oraz plastry z 1/4 awokado (ok. 36g).
Wskazówki:
- Ser Lazur możesz wymienić na inny ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni.
- Awokado możesz wymienić na guacamole lub rozgniecione widelcem awokado i nim posmarować górną kromkę bajgla.
- Kanapkę możesz podać na ciepło podgrzewając ją w opiekaczu do momentu lekkiego rozpuszczenia sera.
- Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.
Sprawdź podobne przepisy