Bułki pszenne z suszonymi pomidorami

Danie wegańskie
Składniki |
|
Mąka pszenna typ 720 | 600 g |
Olej rzepakowy TopQ | 40 g |
Letnia woda | 300 g |
Sól | 20 g |
Drożdże świeże | 12 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami lub Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 100 g |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania
Połącz w dzieży wszystkie składniki. Przełóż do miski wysmarowanej olejem rzepakowym, przykryj ją dokładnie, szczelnie i mocno folią do żywności. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin). Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Podziel na 50 g kęsy. Uformuj bułeczki, lekko spłaszcz, posyp mąką. Ułóż uformowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bułeczki ponacinaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut.
Sprawdź podobne przepisy