Bułki pszenne z suszonymi pomidorami

Danie wegańskie

Składniki

Mąka pszenna typ 720 600 g
Olej rzepakowy TopQ 40 g
Letnia woda 300 g
Sól 20 g
Drożdże świeże 12 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami lub Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 100 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Połącz w dzieży wszystkie składniki. Przełóż do miski wysmarowanej olejem rzepakowym, przykryj ją dokładnie, szczelnie i mocno folią do żywności. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin). Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Podziel na 50 g kęsy. Uformuj bułeczki, lekko spłaszcz, posyp mąką. Ułóż uformowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bułeczki ponacinaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut.

 

Sprawdź podobne przepisy