Bułki pszenne z Wawrzyńcem Pro

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Mąka pszenna typ 720 620 g
Olej z Esencją Masła 40 g
Letnia woda 300 g
Sól 20 g
Drożdże świeże 12 g
Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami lub Wawrzyniec PRO suszonymi pomidorami i żurawiną 100 g

Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

 

1. Połącz w dzieży wszystkie składniki. Przełóż do miski wysmarowanej Olejem z Esencją Masła, przykryj ją dokładnie, szczelnie i mocno folią do żywności. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin).

2. Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Podziel na 50 g kęsy. Uformuj bułeczki, lekko spłaszcz, posyp mąką. Ułóż uformowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bułeczki ponacinaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut.

 

Sprawdź podobne przepisy