Chleb rustykalny ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Danie bez mięsa
Receptura |
|
Składniki | |
Mąka pszenna typ 720 | 600 g |
Mąka orkiszowa jasna typ 720 | 700 g |
Letnie mleko | 800 g |
Sól | 20 g |
Drożdże świeże | 30 g |
Ziemniaki | 600 g |
Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami z żurawiną | 320 g |
Do natłuszczenia formy | |
Optima Trenn Spray |

Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania
1. Ziemniaki umyj, zalej ciepłą wodą, gotuj do miękkości. Ostudź, obierz i przeciśnij przez prasę. Połącz z pastą warzywną Wawrzyńcem Pro.
2. Przygotuj rozczyn: 100 ml letniego mleka przelej do miski, dodaj pokruszone drożdże i mąkę pszenną do uzyskania gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
3. Do kociołka wsyp pozostałą przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową, dodaj rozczyn, rozgniecione ziemniaki z pastą warzywną oraz sól. Dolej pozostałe letnie mleko i wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut lub do podwojenia jego objętości.
5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i uformuj bochenki podłużne lub okrągłe. Przełóż do formy pokrytej tłuszczem, wierzch posyp mąką lub do koszyka wysypanego mąką.
6. Zostaw ponownie na około 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
7. Wyrośnięte chlebki w foremce ponacinaj, a chlebki z koszyczka wyłóż na blaszkę. Chlebki z koszyczka po wyłożeniu na blaszkę można naciąć. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 220°C przez 20 minut, następnie kolejne 20 minut w 190°C. Upieczone chleby wyciągnij z formy i wystudź na kratce.
Sprawdź podobne przepisy