Grissini

Danie wegańskie

Składniki

Mąka pszenna typ 750 350 g
Letnia woda 180 g
Sól 10 g
Drożdże świeże 10 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami lub Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 100 g
Do wykończenia
Woda i gruba sól

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki. Za pomocą haka połącz na jednolitą masę – o jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie za luźne, dosyp mąki. Daj ciastu chwilę odpoczynku. Ciasto delikatnie przerób na stole. Rozwałkuj na prostokąt o oczekiwanej wysokości. Za pomocą radełka potnij na paski. Każdy pasek skręć i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posmaruj wodą i posyp grubą solą. Zamiast soli możesz również użyć kminku, sezamu lub siemienia lnianego. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piecz w temperaturze 180 na złoty kolor, przez około 15 minut. 

 

 

Sprawdź podobne przepisy