Kulebiak z kiszoną kapusta i grzybami

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Ciasto
Mąka pszenna typ 500 1000 g
Ciepłe mleko 3,2% 460 g
Drożdże świeże 60 g
Olej z Esencją Masła 60 g
Jaja 600 g
Cukier kryształ 20 g
Sól
14 g
Farsz
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 900 g
Kiszona kapusta 1000 g
Do wykończenia
Kminek
Jajo rozmącone w mleku

 

Wawrzyniec PRO pasta z pieczarką i borowikiem

Technika wykonania

1. Przygotuj rozczyn: W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże i cały cukier, dosyp przesianą mąkę i wymieszaj do uzyskania gęstości kwaśnej śmietany. Posyp po wierzchu mąką i odstaw do wyrośnięcia.

2. Do dzieży dodaj pozostałą część przesianej mąkę, jaja, resztę mleka i rozczyn (gdy podwoi swoja objętość). Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite. Dodać olej i sól, i ponownie wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wrośnięcia.

3. Przygotuj farsz: Kapustę drobno posiekaj, odciśnij i opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotujemy do miękkości, ale tak by pozostała nadal chrupiąca. Następnie kapustę odcedź.

4. Do miękkiej kapusty dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO – wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 27 części po 70 g, wałkuj na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłóż farsz 80 g i rozprowadź na całej powierzchni. Następnie zwiń ciasto z nadzieniem zaczynając od dłuższego boku jak roladę – najpierw lekko zawijając krótkie boki do środka, a następnie całość w roladę. Powstanie rulon zamknięty –cały farsz ma pozostać w środku.

6. Kulebiaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz na złoty kolor około 25-30 minut w piecu nagrzanym do 180℃.

 

 

Sprawdź podobne przepisy