Pasztecik z grzybami

Danie bez mięsa

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna typ 500 1200 g
Jaja 100 g
Letnia woda 300 g
Sól 20 g
Drożdże świeże 120 g
Kwaśna gęsta śmietana 18% 400 g
Margaryna Qualita 80% 400 g
Cukier kryształ 40 g
Sól
4 g
Farsz
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 750 g
Do wykończenia
Sezam biały i czarny

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Ciasto

Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, jaja, kwaśną śmietanę, cukier kryształ, sól oraz miękką margarynę. Wszystko wymieszaj za pomocą haka, do połączenia się składników na jednolite ciasto. Jeżeli będzie za luźne, podsyp mąką.

Formowanie

Odważ kęsy ciasta po 90 g. Rozwałkuj na prostokąciki, nałóż po 30 g farszu, zwiń ciasno rulon. Posmaruj jajkiem rozbełtanym w mleku, posyp sezamem białym i czarnym.

Wyroby przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Odpiekaj w temp 180℃ na złoty kolor przez około 18-20 minut. 

 

 

Sprawdź podobne przepisy