Pasztecik z grzybami

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Ciasto | |
Mąka pszenna typ 500 | 1200 g |
Jaja | 100 g |
Letnia woda | 300 g |
Sól | 20 g |
Drożdże świeże | 120 g |
Kwaśna gęsta śmietana 18% | 400 g |
Margaryna Qualita 80% | 400 g |
Cukier kryształ | 40 g |
Sól |
4 g |
Farsz | |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 750 g |
Do wykończenia | |
Sezam biały i czarny |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Ciasto
Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, jaja, kwaśną śmietanę, cukier kryształ, sól oraz miękką margarynę. Wszystko wymieszaj za pomocą haka, do połączenia się składników na jednolite ciasto. Jeżeli będzie za luźne, podsyp mąką.
Formowanie
Odważ kęsy ciasta po 90 g. Rozwałkuj na prostokąciki, nałóż po 30 g farszu, zwiń ciasno rulon. Posmaruj jajkiem rozbełtanym w mleku, posyp sezamem białym i czarnym.
Wyroby przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Odpiekaj w temp 180℃ na złoty kolor przez około 18-20 minut.
Sprawdź podobne przepisy