Pizzeryjki – mini pizze

Czas pieczenia:
Czas przygotowania:
Poziom trudności:

Porcje:
12 porcji, ok. 14 cm

Danie wegańskie

Składniki

Mąka pszenna na pizzę typ 00 514 g
Letnia woda 250 g
Olej rzepakowy TopQ 50 g
Drożdże świeże 20 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 110 g
Sól 8 g
Cukier kryształ 8 g
Sos z suszonych pomidorów:
Pomidory w całości Muttii 400 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 400 g
Czosnek 3 ząbki

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Sos

Wszystkie składniki zmiksuj razem na jednolity sos. Dopraw ziołami według gustu np. oregano.

Ciasto

Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i olejem rzepakowym, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na 12 części przełóż do oprószonego mąką pojemnika, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe nie przewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy 12-14 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy.

Placek ciasta posmaruj sosem z suszonych pomidorów, połóż dodatki według uznania, posyp serem tartym do pizzy np. Mozarellą i zapiecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.

 

 

 

 

 

Sprawdź podobne przepisy