Pizzeryjki – mini pizze
–
–
–
Porcje:
12 porcji, ok. 14 cm

Danie wegańskie
Składniki |
|
Mąka pszenna na pizzę typ 00 | 514 g |
Letnia woda | 250 g |
Olej rzepakowy TopQ | 50 g |
Drożdże świeże | 20 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 110 g |
Sól | 8 g |
Cukier kryształ | 8 g |
Sos z suszonych pomidorów: | |
Pomidory w całości Muttii | 400 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 400 g |
Czosnek | 3 ząbki |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Sos
Wszystkie składniki zmiksuj razem na jednolity sos. Dopraw ziołami według gustu np. oregano.
Ciasto
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i olejem rzepakowym, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na 12 części przełóż do oprószonego mąką pojemnika, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe nie przewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy 12-14 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy.
Placek ciasta posmaruj sosem z suszonych pomidorów, połóż dodatki według uznania, posyp serem tartym do pizzy np. Mozarellą i zapiecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.
Sprawdź podobne przepisy