Cannelloni z wędzoną rybą i faszerowanymi warzywami

Czas pieczenia:
ok. 30 minut

Czas przygotowania:
ok. 40 minut

Poziom trudności:

Porcje:
8-10 (w zależności od wielkości cannelloni)  

Danie z rybą

Składniki

Makaron cannelloni (suche rurki)  250 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 1000 g
Wędzona ryba (łosoś, pstrąg, makrela) 200-300 g
Śmietana roślinna lub sos beszamelowy
ilość wg uznania
Koperek (opcjonalnie) 1 pęczek
Natka pietruszki (opcjonalnie) 1 pęczek
Cukinia 2 szt
Bakłażan 1 szt
Papryka czerwona 2 szt
Sos beszamelowy
Napój roślinny (lub mleko) 500 ml
Eleplant 100 g
Mąka pszenna 100 g
Gałka muszkatołowa, mielona
szczypta
Sól, pieprz
do smaku 

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Wymieszaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO z wędzoną rybą i z posiekanym koperkiem (opcjonalnie) i natką pietruszki (opcjonalnie). Nadziej cannelloni farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej śmietaną roślinną lub sosem beszamelowym. Zapiekaj w temperaturze 140°C przez 30 minut. 

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuść Eleplanta. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

 

Sprawdź podobne przepisy