Cannelloni z wędzoną rybą i faszerowanymi warzywami
Czas pieczenia:
ok. 30 minut
Czas przygotowania:
ok. 40 minut
Poziom trudności:
–
–
Porcje:
8-10 (w zależności od wielkości cannelloni)

Danie bez mięsa
Receptura |
|
Składniki | |
Makaron cannelloni (suche rurki) | 250 g |
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny | 1000 g |
Wędzona ryba (łosoś, pstrąg, makrela) | 200-300 g |
Śmietana roślinna lub sos beszamelowy |
ilość wg uznania |
Koperek (opcjonalnie) | 1 pęczek |
Natka pietruszki (opcjonalnie) | 1 pęczek |
Cukinia | 2 szt |
Bakłażan | 1 szt |
Paptryka czerwona | 2 szt |
Sos beszamelowy | |
Napój roślinny (lub mleko) | 500 ml |
Masło | 100 g |
Mąka przenna | 100 g |
Gałka muszkatołowa, mielona |
szczypta |
Sól, pieprz |
do smaku |

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania
Wymieszaj Wawrzyniec PRO Pastę z suszonych pomidorów i żurawiny z wędzoną rybą i z posiekanym koperkiem(opcjonalnie) i natką pietruszki (opcjonalnie). Nadziej cannelloni farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej śmietaną roślinną lub sosem beszamelowym. Zapiekaj w temperaturze 140°C przez 30 minut.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sprawdź podobne przepisy