Cannelloni z wędzoną rybą i faszerowanymi warzywami

Czas pieczenia:
ok. 30 minut

Czas przygotowania:
ok. 40 minut

Poziom trudności:

Porcje:
8-10 (w zależności od wielkości cannelloni)  

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Makaron cannelloni (suche rurki)  250 g
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny  1000 g
Wędzona ryba (łosoś, pstrąg, makrela) 200-300 g
Śmietana roślinna lub sos beszamelowy
ilość wg uznania
Koperek (opcjonalnie) 1 pęczek
Natka pietruszki (opcjonalnie) 1 pęczek
Cukinia 2 szt
Bakłażan 1 szt
Paptryka czerwona 2 szt
Sos beszamelowy
Napój roślinny (lub mleko) 500 ml
Masło 100 g
Mąka przenna 100 g
Gałka muszkatołowa, mielona
szczypta
Sól, pieprz
do smaku 

 

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania

Wymieszaj Wawrzyniec PRO Pastę z suszonych pomidorów i żurawiny z wędzoną rybą i z posiekanym koperkiem(opcjonalnie) i natką pietruszki (opcjonalnie). Nadziej cannelloni farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej śmietaną roślinną lub sosem beszamelowym. Zapiekaj w temperaturze 140°C przez 30 minut. 

Sos beszamelowy: 

W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

 

Sprawdź podobne przepisy