Frittata z grzybami i serem pecorino

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
ok. 30 minut

Poziom trudności:

Porcje:
4

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Jajka 6 szt (ok. 300 g)
Mleko 50 ml
Starty ser pecorino 50 g
Świeże pieczarki 50 g
Wawrzyniec PRO z pieczar i borowikiem szlachetnym  100 g
Czosnek 1 ząbek
Masło 1 łyżeczka
Olej rzepakowy 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji 

 

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

 

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Tymianek lub natkę pietruszki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i masło. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 30 sekund, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i lekko się zarumienią (5-7 minut). Dodaj pastę Wawrzyniec, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

W misce roztrzep jajka z mlekiem, serem pecorino, solą i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię z grzybami i dodaj pastę Wawrzyniec PRO. Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) na około 15-20 minut, aż frittata się zetnie i lekko zarumieni. Jeśli nie masz piekarnika, przykryj patelnię i smaż na minimalnym ogniu przez około 15 minut. Posyp świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Wskazówki:

  • Do frittaty możesz dodać inne ulubione grzyby, np. kurki, boczniaki czy podgrzybki.
  • Zamiast sera pecorino możesz użyć innego sera, np. parmezanu, sera koziego, czy gruyère.
  • Frittata świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa, np. bagietki czosnkowej lub grzanek.
  • Możesz przygotować frittatę wcześniej i podgrzać ją przed podaniem.

 

 

 

 

 

 

Sprawdź podobne przepisy