Gołąbki z indyka z suszonymi pomidorami i żurawiną

Czas pieczenia:
ok. 45 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
8

Receptura

Składniki
Kapusta włoska  440 g (8 dużych liści)
Mielone mięso z udźca indyka 500 g
Cebula, drobno posiekana 100 g
Seler naciowy, drobno posiekany 180 g (4 gałązki)
Bułka pszenna, namoczona w mleku i odciśnięta 100 g
Jajko 1 szt
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny (do farszu) 100 g
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny (do sosu) 500 g
Czosnek, przeciśnięty przez praskę 20 g (4 ząbki)
Świeży tymianek 10 g (kilka gałązek)
Sól, pieprz
do smaku 

 

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania

Liście kapusty sparz we wrzątku z dodatkiem soli przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i ostudź. Zgrubiałe nerwy liści delikatnie spłaszcz nożem.

W misce połącz mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę, seler naciowy, namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną, jajko i 100g Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu i zwiń gołąbki. Ułóż ciasno w rondlu lub naczyniu żaroodpornym.

W osobnej misce połącz 500g Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Zalej gołąbki przygotowanym sosem. Dodaj gałązki tymianku.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka, a mięso upieczone.

Wykończenie:

Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub puree warzywnym.

Wskazówki:

  • Do farszu można dodać również posiekane suszone grzyby lub ugotowany ryż.
  • Zamiast kapusty włoskiej można użyć kapusty białej.
  • Sos można doprawić innymi ziołami, np. oregano lub majerankiem.
  • Gołąbki można również dusić na płycie kuchennej w garnku z grubym dnem, zamiast piec w piekarniku.
  • Dodatek Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny nadaje gołąbkom intensywny smak i aromat.

 

 

Sprawdź podobne przepisy