Naleśniki z cebulową nutą, faszerowane szpinakiem i Fetą

Czas smażenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
ok. 45 minut

Poziom trudności:

Porcje:
12

Danie bez mięsa

Składniki

Mąka pszenna 300 g
Mleko 3,2%  300 ml
Woda 300 ml
Jajka 2 szt (50g)
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 100 g
Olej rzepakowy TopQ do smażenia  90 g
Sól szczypta
Farsz
Mrożony szpinak 500 g
Cebula, drobno posiekana 100 g
Czosnek, posiekany 4 ząbki (20 g)
Ser Feta  200 g
Olej rzepakowy TopQ do smażenia  30 g
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Ciasto naleśnikowe

W misce połącz mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, pastę warzywną Wawrzyniec PRO oraz szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż będą złociste.

Farsz

Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty szpinak i smaż, aż odparuje reszta wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź i dodaj pokruszony ser Feta.

Wykończenie

Nałóż farsz na środek każdego naleśnika. Zwiń naleśniki w ruloniki lub złóż na pół. Obsmaż naleśniki z farszem na patelni z obu stron, aż będą lekko złociste.

Podawanie

Podawaj z sosem jogurtowym, śmietaną lub ulubionym dipem.

Wskazówki:

  • Do ciasta naleśnikowego można dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.
  • Zamiast szpinaku można użyć innych warzyw, np. pieczarek, cukinii lub papryki.
  • Do farszu można dodać również inne sery, np. Ricottę lub twaróg.
  • Naleśniki można piec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
  • Dodatek pasty warzywnej Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku i aromatu.

 

 

 

 

 

 

Sprawdź podobne przepisy