Naleśniki z szynką parmeńską, pastą pieczarkową i mozzarellą
Czas smażenia:
ok. 30 minut
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
Porcje:
15

Danie z mięsem
Receptura |
|
Składniki | |
Ciasto naleśnikowe | |
Mąka pszenna | 400 g |
Mleko 2% | 400 ml |
Woda | 400 ml |
Jajka | 2 szt (ok.100 g) |
Sól | szczypta |
Olej rzepakowego do smażenia | 180 g |
Farsz | |
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 800 g |
Mozzarella, pokrojona w drobną kostkę | 200 g |
Szynka szwarcwaldzka (15 plastrów) | 200 g |
Zioła prowansalskie | 5 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Panierka | |
Jajka | 5 szt (ok. 250 g) |
Panko | 450 g |

Wawrzyniec PRO Frittata z suszonymi pomidorami, żurawiną i mozzarellą

Technika wykonania
Ciasto naleśnikowe:
W misce połącz mleko, wodę, mąkę pszenną, jajka i szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Smaż cienkie naleśniki o średnicy ok. 26 cm z obu stron, aż będą złociste.
Farsz:
W misce połącz Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym z pokrojoną mozzarellą i ziołami prowansalskimi. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wykończenie:
Na każdym naleśniku ułóż plaster szynki szwarcwaldzkiej. Posmaruj farszem. Zawiń naleśnik, zakładając boki do środka.
Roztrzep jajka w miseczce. Obtocz nadziane naleśniki w jajku, a następnie w panko. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Podawanie:
Podawaj na gorąco z sosem serowym lub czosnkowym. Można udekorować świeżymi ziołami.
Wskazówki:
- Do ciasta naleśnikowego można dodać cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy.
- Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można użyć innej szynki lub wędliny.
- Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła.
- Naleśniki można upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
- Dodatek Wawrzyniec PRO Pasty z pieczarką i borowikiem szlachetnym nadaje farszowi intensywnego smaku i aromatu.
Sprawdź podobne przepisy