Naleśniki z szynką parmeńską, pastą pieczarkową i mozzarellą

Czas smażenia:
ok. 30 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
15

Danie z mięsem

Receptura

Składniki
Ciasto naleśnikowe
Mąka pszenna 400 g
Mleko 2%  400 ml
Woda 400 ml
Jajka 2 szt (ok.100 g)
Sól szczypta
Olej rzepakowego do smażenia  180 g
Farsz
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym  800 g
Mozzarella, pokrojona w drobną kostkę 200 g
Szynka szwarcwaldzka (15 plastrów) 200 g
Zioła prowansalskie 5 g
Sól, pieprz do smaku
Panierka
Jajka 5 szt (ok. 250 g)
Panko 450 g

 

Wawrzyniec PRO Frittata z suszonymi pomidorami, żurawiną i mozzarellą

Technika wykonania

Ciasto naleśnikowe:

W misce połącz mleko, wodę, mąkę pszenną, jajka i szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Smaż cienkie naleśniki o średnicy ok. 26 cm z obu stron, aż będą złociste.

Farsz:

W misce połącz Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym z pokrojoną mozzarellą i ziołami prowansalskimi. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wykończenie:

Na każdym naleśniku ułóż plaster szynki szwarcwaldzkiej. Posmaruj farszem. Zawiń naleśnik, zakładając boki do środka.

Roztrzep jajka w miseczce. Obtocz nadziane naleśniki w jajku, a następnie w panko. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Podawanie:

Podawaj na gorąco z sosem serowym lub czosnkowym. Można udekorować świeżymi ziołami.

Wskazówki:

  • Do ciasta naleśnikowego można dodać cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy.
  • Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można użyć innej szynki lub wędliny.
  • Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła.
  • Naleśniki można upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
  • Dodatek Wawrzyniec PRO Pasty z pieczarką i borowikiem szlachetnym nadaje farszowi intensywnego smaku i aromatu.

 

 

  

Sprawdź podobne przepisy