Ratatuille

Czas pieczenia (opcjonalnie):
ok. 15 minut

Czas przygotowania:
ok. 50 minut

Poziom trudności:

Porcje:
10

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Cebula 3 szt
Cukinia 1 szt
Cerwona, żółta i zielona papryka 1/2 szt każdej
Bakłażan 1 szt
Czosnek 3 ząbki
Marchew 1 szt
Natka pietruszki 1 pęczek
Pulpa pomidorowa 200 ml
Pomidor malinowy, sparzony, bez skórki 2 szt
Trybula 1 pęczek
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów 50 g (solidna łyżka)
Bulion weganski 200 ml
Olej Kujawski z suszonymi pomidorami 
Białe wytrawne wino 1 szklanka
Cukier 2 łyżeczki
Sól, pieprz do smaku
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Lubczyk
Czosnek 3 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy
Sól, pieprz

 

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania

Bakłażana pokrój w grubą kostkę (1,5-2 cm), posyp solą, odstaw na 20-30 minut, opłucz i osusz. Marchew pokrój w cienkie plastry, a cebulę w grubą kostkę. Warzywa smaż w rondlu na oleju do zeszklenia. Dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Podsmaż, dodaj cukier i smaż do karmelizacji. Posiekaj czosnek i obsmaż. Wlej wino i gotuj 5-10 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę, bulion, sól i pieprz. Dodaj posiekane pomidory malinowe i gotuj 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekaną trybulą i dodaj Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów. Opcjonalnie zapiekaj w 160°C przez 15 minut.

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

 

 

Sprawdź podobne przepisy