Kieszonki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów i żurawiny
Czas pieczenia:
ok. 25-30 minut
Czas przygotowania:
ok. 20 minut + 4 godziny marynowania
–
Porcje:
4
Receptura |
|
Składniki | |
Filet z kurczaka | 500 g (4 szt) |
Boczek wędzony w plastrach |
100 g (8 plastrów) |
Mielone mięso z udka kurczaka | 100 g |
Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 60 g |
Olej rzepakowy | 100 g |
Słodka papryka, w proszku |
8 g |
Sól, pieprz | do smaku |

Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania
Filety z kurczaka natnij wzdłuż, tworząc kieszonki.
W misce połącz mielone mięso z udka kurczaka z Wawrzyniec PRO Pastą z suszonych pomidorów i żurawiny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj olej rzepakowy z papryką w proszku. Natrzyj filety z kurczaka marynatą i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Nadziej kieszonki w filetach przygotowanym farszem. Każdy filet owiń dwoma plastrami boczku.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie upieczony, a boczek chrupiący.
Wykończenie:
Podawaj z puree ziemniaczanym i dowolnymi dodatkami, np. warzywami na parze, surówką lub zasmażaną czerwoną kapustą.
Wskazówki:
- Do farszu można dodać posiekaną cebulę, czosnek lub inne ulubione przyprawy.
- Zamiast boczku wędzonego można użyć plastrów szynki parmeńskiej.
- Kieszonki można również smażyć na patelni lub grillować.
- Marynata z oleju i papryki nadaje kurczakowi aromatu i koloru.
- Dodatek Wawrzyniec PRO Pasty z suszonych pomidorów i żurawiny zapewnia intensywny i wyrazisty smak farszu.
Sprawdź podobne przepisy