Naleśniki z cebulową nutą, faszerowane szpinakiem i fetą
Czas pieczenia:
ok. 20 minut
Czas przygotowania:
ok. 45 minut
–
Porcje:
12
Receptura |
|
Składniki | |
Ciasto naleśnikowe | |
Mleko 2% | 400 ml |
Woda | 400 ml |
Mąka przenna | 400 g |
Jajka | 2 szt (ok. 100 g) |
Sól | szczypta |
Olej rzepakowy do smażenia | 180 g |
Farsz | |
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 800 g |
Mozzarella, pokrojona w drobną kostkę | 200 g |
Szynka szwarcwaldzka |
200 g (15 plastrów) |
Zioła prowansalskie |
5 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Panierka | |
Jajka | 5 g |
Panko | 450 g |

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Ciasto naleśnikowe:
W misce połącz mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów oraz szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż będą złociste.
Farsz:
Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty szpinak i smaż, aż odparuje reszta wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź i dodaj pokruszony ser feta.
Wykończenie:
Nałóż farsz na środek każdego naleśnika. Zwiń naleśniki w ruloniki lub złóż na pół. Obsmaż naleśniki z farszem na patelni z obu stron, aż będą lekko złociste.
Podawanie:
Podawaj z sosem jogurtowym, śmietaną lub ulubionym dipem.
Wskazówki:
- Do ciasta naleśnikowego można dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.
- Zamiast szpinaku można użyć innych warzyw, np. pieczarek, cukinii lub papryki.
- Do farszu można dodać również inne sery, np. ricottę lub twaróg.
- Naleśniki można piec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
- Dodatek Wawrzyniec PRO Pasta ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku i aromatu.
Sprawdź podobne przepisy