Naleśniki z cebulową nutą, faszerowane szpinakiem i fetą

Czas pieczenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
 ok. 45 minut

Poziom trudności:

Porcje:
12

Receptura

Składniki
Ciasto naleśnikowe
Mleko 2%  400 ml
Woda 400 ml
Mąka przenna 400 g
Jajka 2 szt (ok. 100 g)
Sól szczypta
Olej rzepakowy do smażenia 180 g
Farsz
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 800 g
Mozzarella, pokrojona w drobną kostkę  200 g
Szynka szwarcwaldzka 
200 g (15 plastrów) 
Zioła prowansalskie
5 g
Sól, pieprz do smaku
Panierka
Jajka 5 g
Panko 450 g

 

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Ciasto naleśnikowe: 

W misce połącz mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów oraz szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż będą złociste. 

Farsz: 

Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty szpinak i smaż, aż odparuje reszta wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź i dodaj pokruszony ser feta. 

Wykończenie: 

Nałóż farsz na środek każdego naleśnika. Zwiń naleśniki w ruloniki lub złóż na pół. Obsmaż naleśniki z farszem na patelni z obu stron, aż będą lekko złociste. 

Podawanie: 

Podawaj z sosem jogurtowym, śmietaną lub ulubionym dipem. 

Wskazówki: 

  • Do ciasta naleśnikowego można dodać również posiekany koperek lub szczypiorek. 
  • Zamiast szpinaku można użyć innych warzyw, np. pieczarek, cukinii lub papryki. 
  • Do farszu można dodać również inne sery, np. ricottę lub twaróg. 
  • Naleśniki można piec w piekarniku zamiast smażyć na patelni. 
  • Dodatek Wawrzyniec PRO Pasta ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku i aromatu. 

Sprawdź podobne przepisy