Cukinia zapiekana z kuskusem i Fetą
Czas pieczenia:
ok. 20 minut
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
–
Porcje:
4

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Cukinia | 2 szt |
Sucha kasza kuskus | 70 g (ok. 200g po ugotowaniu) |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika | 200 g |
Cebula, drobno posiekana | 100 g |
Świeża kolendra, posiekana | 14 g (2 łyżki) |
Kmin rzymski, mielony | 2 g (½ łyżki) |
Ser Feta, pokrojony w drobną kostkę | 200 g |
Sezam, uprażony na suchej patelni | 30 g (2 łyżki) |
Sól, pieprz | do smaku |
Olej rzepakowy TopQ | do smażenia |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

Technika wykonania
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z pestkami, tworząc łódeczki. Sparz cukinie we wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie osusz. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. W misce połącz ugotowany kuskus, pastę warzywną Wawrzyniec PRO, zeszkloną cebulę, posiekaną kolendrę i kmin rzymski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj ewentualnie odrobinę chilli dla wyostrzenia smaku. Napełnij łódeczki z cukinii przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż pokrojoną Fetę i posyp uprażonym sezamem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie, a Feta się lekko zarumieni.
Wykończenie
Podawaj z wyrazistym sosem, np. wegańskim majonezem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Wskazówki:
- Można dodać inne ulubione warzywa do farszu, np. drobno posiekaną paprykę, pomidory lub pieczarki.
- Zamiast kuskusu można użyć innej kaszy, np. bulgur lub quinoa.
- Dla wersji mięsnej, do farszu można dodać podsmażone mielone mięso lub kurczaka.
- Farsz można doprawić innymi ziołami, np. oregano, bazylią lub tymiankiem.
- Cukinię można również grillować zamiast piec w piekarniku.
Sprawdź podobne przepisy