Lasagne

Czas pieczenia:
ok. 1,5 godziny  

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
12

Danie bez mięsa

Składniki

Lasagne 7 płatów (dużych)
Mielone „niemięso” Garden Gourmet (wersja wege) / mielone mięso z indyka (wersja mięsna)  1500-2000 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 1000 g
Pulpa pomidorowa 2000 ml
Cebula 3 szt
Czosnek 8 ząbków
Ser Mozzarella  1000 g
Szpinak 200 g
Szczypiorek 1 pęczek
Natka pietruszki 1 pęczek
Ser twardy, starty 100 g
Sos beszamelowy
Napój roślinny (lub mleko) 2000 ml
Eleplant 400 g
Mąka pszenna 400 g
Gałka muszkatołowa, mielona 1 g
Sól, pieprz  do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Blachę (GN 20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj sos beszamelowy. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj pulpę pomidorową i pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Gotuj sos pomidorowy przez chwilę. Jeśli używasz mięsa, usmaż je na osobnej patelni. Układaj warstwowo: płat lasagne, sos pomidorowy, mięso/niemięso, sos beszamelowy, szpinak, odrobina startego sera. Powtórz warstwy. Na wierzchu ułóż Mozzarellę i starty ser. Piecz pod przykryciem w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wystudź, odwróć, pokrój na porcje i ewentualnie podgrzej ponownie. Posyp ziołami i serem. 

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuść Eleplant. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Sprawdź podobne przepisy