Pierogi „ukraińskie” z podwójnym grzybowym uderzeniem
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Czas przygotowania:
ok. 1,5 godziny
Porcje:
40 pierogów (ok. 5-6 porcji)

Danie bez mięsa
Receptura |
|
Składniki | |
Ciasto | |
Mąka pszenna (typ 450 lub 500) | 500 g |
Gorąca woda (nie wrząca) | 250 ml |
Jajka | 1 szt |
Olej roślinny | 1 łyżka |
Sól | 1 łyżeczka |
Farsz (orientacyjne proporcje, można dostosować do smaku) | |
Ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę | 1 kg |
Twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony | 500 g |
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów |
200 g |
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym |
200 g |
Pietruszka, posiekana | 2 pęczki |
Sól, pieprz | do smaku |
Pieczarki podsmażone | do dekoracji |

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania
Ciasto:
Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i olej. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Technika wykonania:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z twarogiem, obydwoma pastami Wawrzyniec PRO, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Przygotuj ciasto na pierogi (przepis nie został podany, należy użyć standardowego przepisu). Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki (8cm). Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami.
Lepienie i gotowanie:
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij krążki o średnicy ok. 8cm. Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami.
Sprawdź podobne przepisy