Pierogi „ukraińskie” z podwójnym grzybowym uderzeniem

Czas gotowania:
ok. 15 minut

Czas przygotowania:
ok. 1,5 godziny

Poziom trudności:

Porcje:
40 pierogów (ok. 5-6 porcji) 

Danie bez mięsa

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna (typ 450 lub 500)  500 g
Gorąca woda (nie wrząca) 250 ml
Jajka 1 szt
Olej rzepakowy TopQ 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Farsz (orientacyjne proporcje, można dostosować do smaku)
Ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę 1 kg
Twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony 500 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 200 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 200 g
Pietruszka, posiekana 2 pęczki
Sól, pieprz do smaku
Pieczarki podsmażone do dekoracji

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z twarogiem, obydwiema pastami warzywnymi Wawrzyniec PRO, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Przygotuj ciasto na pierogi. Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki (8cm). Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami. 

Ciasto

Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i olej. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Lepienie i gotowanie

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij krążki o średnicy ok. 8cm. Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami.

Sprawdź podobne przepisy