Zupa krem z białych warzyw

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
 ok. 30 minut (na gotowym bulionie)

Poziom trudności:

Porcje:
12

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Pietruszka (korzeń 200 g
Seler 200 g
Ziemniak 1 szt
Cebula biała 1 szt
Sól szczypta
Napój roślinny (lub mleko)  500 mg
Bulion wegański 2000 ml
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Płatki migdałów, uprażone 200 g

 

Technika wykonania

Zupa: 

Cebulę, pietruszkę, ziemniaka i selera pokrój w grubą kostkę i smaż z łyżką cukru do karmelizacji. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp prażonymi płatkami migdałów. 

Bulion wegański: 

  • 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego 
  • Lubczyk 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Ziele angielskie 
  • Liść laurowy 
  • Sól, pieprz 

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

 

    Sprawdź podobne przepisy