Zupa krem z białych warzyw

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
 ok. 30 minut (na gotowym bulionie)

Poziom trudności:

Porcje:
12

Danie bez mięsa

Składniki

Pietruszka (korzeń) 200 g
Seler 200 g
Ziemniak 1 szt
Cebula biała 1 szt
Sól szczypta
Napój roślinny (lub mleko)  500 mg
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Płatki migdałów, uprażone
Bulion wegański 2000 ml
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Technika wykonania

Cebulę, pietruszkę, ziemniaka i selera pokrój w grubą kostkę i smaż z łyżką cukru do karmelizacji. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp prażonymi płatkami migdałów. Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

 

    Sprawdź podobne przepisy