Cannelloni z suszonymi pomidorami i indykiem pod beszamelem
Czas pieczenia:
ok. 40 minut
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
Porcje:
8

Danie z mięsa
Receptura |
|
Składniki | |
Makaron cannelloni | 250 g |
Mielone mięso z udźca indyczego | 400 g |
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny | 100 g |
Czosnek, przeciśnięty przez praskę | 10 g (2 ząbki) |
Świeża bazylia, posiekana | 50 g (mały pęczek) |
Świeża mozzarella, pokrojona w kostkę | 200 g |
Sos beszamelowy | |
Mleko 3,2% | 500 ml |
Masło |
100 g |
Mąka pszenna |
100 g |
Gałka muszkatołowa, mielona | 0,3 g (duża szczypta) |
Sól, pieprz | do smaku |

Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny

Technika wykonania
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dla wzbogacenia smaku, można dodać do sosu 2-3 łyżki Wawrzyniec PRO Pasty z suszonych pomidorów i żurawiny.
Farsz:
W misce połącz mielone mięso z indyka z Wawrzyniec PRO Pastą z suszonych pomidorów i żurawiny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Cannelloni:
Napełnij rurki cannelloni przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż nadziane cannelloni w naczyniu. Zalej pozostałym sosem beszamelowym.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp na wierzch mozzarellą i dopiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Wykończenie:
Podawaj na gorąco. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Wskazówki:
- Cannelloni można podgotować przez 2-3 minuty przed nadziewaniem, aby skrócić czas pieczenia.
- Do farszu można dodać również posiekaną cebulę lub inne ulubione przyprawy.
- Zamiast mozzarelli można użyć innego sera, np. parmezanu lub sera żółtego.
- Sos beszamelowy można wzbogacić, dodając do niego starty ser.
- Dodatek Wawrzyniec PRO Pasty z suszonych pomidorów i żurawiny nadaje daniu intensywnego smaku i aromatu.
Sprawdź podobne przepisy