Cannelloni z suszonymi pomidorami i indykiem pod beszamelem

Czas pieczenia:
ok. 40 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina 

Poziom trudności:

Porcje:
8

Danie z mięsa

Receptura

Składniki
Makaron cannelloni 250 g
Mielone mięso z udźca indyczego  400 g
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny  100 g
Czosnek, przeciśnięty przez praskę  10 g (2 ząbki)
Świeża bazylia, posiekana 50 g (mały pęczek)
Świeża mozzarella, pokrojona w kostkę  200 g
Sos beszamelowy
Mleko 3,2%  500 ml
Masło
100 g
Mąka pszenna
100 g
Gałka muszkatołowa, mielona 0,3 g (duża szczypta)
Sól, pieprz do smaku

 

Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny

Technika wykonania

Sos beszamelowy: 

W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dla wzbogacenia smaku, można dodać do sosu 2-3 łyżki Wawrzyniec PRO Pasty z suszonych pomidorów i żurawiny. 

Farsz: 

W misce połącz mielone mięso z indyka z Wawrzyniec PRO Pastą z suszonych pomidorów i żurawiny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Cannelloni: 

Napełnij rurki cannelloni przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż nadziane cannelloni w naczyniu. Zalej pozostałym sosem beszamelowym. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp na wierzch mozzarellą i dopiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. 

Wykończenie: 

Podawaj na gorąco. Można udekorować świeżymi listkami bazylii. 

Wskazówki: 

  • Cannelloni można podgotować przez 2-3 minuty przed nadziewaniem, aby skrócić czas pieczenia. 
  • Do farszu można dodać również posiekaną cebulę lub inne ulubione przyprawy. 
  • Zamiast mozzarelli można użyć innego sera, np. parmezanu lub sera żółtego. 
  • Sos beszamelowy można wzbogacić, dodając do niego starty ser. 
  • Dodatek Wawrzyniec PRO Pasty z suszonych pomidorów i żurawiny nadaje daniu intensywnego smaku i aromatu. 

 

Sprawdź podobne przepisy