Kaszanka wegańska
Czas pieczenia:
ok. 20 minut (plus smażenie)
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
Porcje:
1 porcja = 3 kulki (ok. 15 kulek z przepisu)

Danie wegańskie
Receptura |
|
Składniki | |
Kasza pęczak | 250 g (ok. 500 g po ugotowaniu) |
Bulion wegański | 1000 ml |
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów | 300 g |
Puder z buraka | 3 łyżki |
Cebula | 3 szt |
Pieprz, sól | do smaku |
Majeranek | 2 łyżki |
Czosnek | 4 ząbki |
Panko lub ciasto piwne | 2 szt |
Olej do smażenia | |
Sałaty, winegret, majonez wegański do podania |

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania
Ugotuj kaszę pęczak w bulionie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj do ugotowanej kaszy Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów, puder z buraka, zeszkloną cebulę, pieprz, majeranek, sól i starty czosnek. Wyrób masę ręcznie. Formuj kulki wielkości jajek i obtaczaj w panko lub w cieście piwnym, a następnie w panko. Zamroź. Smaż zamrożone kulki we fryturze (175°C) przez ok. 1 minutę. Piecz w piekarniku (150°C) przez 10 minut. Podawaj z sałatami, winegretem lub majonezem wegańskim.
Puder z buraka: Buraki obierz, pokrój w cienkie plastry i susz do uzyskania chipsów. Chipsy zmiksuj na puder.
Sprawdź podobne przepisy