Pieczony pstrąg z farszem warzywnym
Czas pieczenia:
ok. 20-30 minut (w zależności od wielkości ryby)
Czas przygotowania:
20 minut + czas pieczenia
–
Porcje:
1 (z jednego pstrąga)

Danie z ryby
Składniki |
|
Pstrąg, surowy, patroszony | 1 szt |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika | 100-150 g |
Cytryna | 1 szt |
Koperek, posiekany | 1 pęczek |
Seler naciowy, posiekany | 50 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Olej rzepakowy TopQ | |
Sałaty, winegret do podania | |
Sos barneński | |
Mała szalotka, drobno posiekana | 1 szt |
Białe wytrawne wino | 100 ml |
Ocet winny |
2-3 łyżki |
Estragon, posiekany | 3 gałązki |
Zółtko | 3 szt |
Eleplant, roztopiony i przestudzony | 150 g |
Sól, pieprz |
do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

Technika wykonania
Sos barneński
Szalotkę umieść w rondelku z winem i octem. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj estragon i gotuj jeszcze przez minutę. Przecedź płyn i ostudź. W misce żaroodpornej ubij żółtka nad kąpielą wodną, aż zgęstnieją. Stopniowo wlewaj roztopionego Eleplanta, ciągle ubijając. Dodaj zredukowany płyn z szalotką i estragonem. Dopraw solą i pieprzem.
Pstrąga natnij wzdłuż kręgosłupa, usuń ości. Posól, popieprz i natrzyj olejem. Wymieszaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO z sokiem i skórką z cytryny, posiekanym koperkiem i selerem naciowym. Nałóż farsz do pstrąga. Piecz w piecu konwekcyjno-parowym (98°C, sonda na 85°C) lub w piekarniku tradycyjnym, aż pstrąg będzie upieczony. Podawaj z sosem berneńskim i sałatami.
Sprawdź podobne przepisy