Ratatuille
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
–
Porcje:
10

Danie wegańskie
Receptura |
|
Składniki | |
Cebula | 3 szt |
Cukinia | 1 szt |
Czerwona, żółta i zielona papryka | 1/2 |
Mały bakłażan | 1 szt |
Czosnek | 5 ząbków |
Marchew | 1 szt |
Natka pietruszki | 1 pęczek |
Pulpa pomidorowa | 200 ml |
Pomidory malinowe (sparzone, bez skórki) | 2 szt |
Trybula | 1 pęczek |
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów (solidna łyżka) | ok. 50 g |
Bulion wegański | 200 ml |
Olej Kujawski z suszonymi pomidorami | |
Białe wytrawne wino | 1 szklanka |
Cukier | 2 łyżeczki |
Sól, pieprz | do smaku |

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów (solidna łyżka)

Technika wykonania
Bakłażana pokrój w grubą kostkę (1,5-2 cm), posyp solą, odstaw na 20-30 minut, opłucz i osusz. Marchew pokrój w cienkie plastry, a cebulę w grubą kostkę. Warzywa smaż w rondlu na oleju do zeszklenia. Dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Podsmaż, dodaj cukier i smaż do karmelizacji. Posiekaj czosnek i obsmaż. Wlej wino i gotuj 5-10 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę, bulion, sól i pieprz. Dodaj posiekane pomidory malinowe i gotuj 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekaną trybulą i dodaj Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów. Opcjonalnie zapiekaj w 160°C przez 15 minut.
Bulion wegański:
- 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego
- Lubczyk
- 4 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy