Wegetariańskie risotto z grzybami

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
ok. 30 minut 

Poziom trudności:

Porcje:
4-5

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Ryż Arborio  200 g
Bulion wegański 1000 ml
Pieczarka brunatna 100 g
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym  300 g
Eleplant 70 g
Pecorino, starty
Cebula 2 szt
Czosnek 4 ząbki
Białe wytrawne win0 100 ml
Pietruszka, posiekana 1 pęczek
Sól, pieprz, cukier
do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
 

 

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na złoty kolor. Wsyp ryż i smaż przez 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Dodaj szczyptę cukru. Dolewaj po łyżce ciepłego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż zmięknie, dodaj Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym i posiekaną pietruszkę. Mieszaj, aż pasta się rozgrzeje. Dodaj ostatnią łyżkę bulionu. Zdejmij z ognia, dodaj Eleplant i energicznie mieszaj. Posyp pietruszką i startym pecorino. 

Bulion wegański: 

  • 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego 
  • Lubczyk 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Ziele angielskie 
  • Liść laurowy 
  • Sól, pieprz 

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

Sprawdź podobne przepisy