Zupa krem z ciecierzycy
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut (na gotowym bulionie)
Poziom trudności:
–
–
Porcje:
10

Danie wegańskie
Składniki |
|
Bulion wegański | 1500 ml |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 1000 g |
Cebula | 3 szt |
Czosnek | 1 główka |
Pasta curry | 3 łyżki |
Sok z cytryny | 1 szt |
Olej rzepakowy TopQ | |
Sól, pieprz, cukier | do smaku |
Brokuł, cebula dymka do podania |
|
Orzeszki ziemne, kruszone, do posypania |
|
Bulion wegański | |
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
Olej rzepakowy TopQ | |
Lubczyk | |
Czosnek | 4 ząbki |
Ziele angielskie | |
Liść laurowy | |
Sól, pieprz | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania
Podsmaż cebulę i czosnek na oleju. Dodaj 1 łyżkę pasty curry i smaż. Zalej bulionem, dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry i pasty warzywnej Wawrzyniec PRO. Zagotuj i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym brokułem i cebulą dymką. Posyp kruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Bulion wegański
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy