Zupa krem z ciecierzycy
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut (na gotowym bulionie)
Poziom trudności:
–
Porcje:
10

Danie wegańskie
Receptura |
|
Składniki | |
Bulion z pieczonych warzyw | 1500 ml |
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów | 1000 g |
Cebula | 3 szt |
Czosnek | 1 główka |
Pasta curry | 3 łyżki |
Sok z cytryny | 1 szt |
Olej do smażenia | |
Sól, pieprz, cukier | do smaku |
Brokuł, cebula dymka do podania |
|
Orzeszki ziemne, kruszone, do posypania |

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania
Podsmaż cebulę i czosnek na oleju. Dodaj 1 łyżkę pasty curry i smaż. Zalej bulionem, dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry i Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów. Zagotuj i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym brokułem i cebulą dymką. Posyp kruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Bulion wegański:
- 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego
- Lubczyk
- 4 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy