Zupa krem z ciecierzycy

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
 ok. 30 minut (na gotowym bulionie)

Poziom trudności:

Porcje:
10

Danie wegańskie

Składniki

Bulion wegański 1500 ml
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami  1000 g
Cebula 3 szt
Czosnek 1 główka
Pasta curry 3 łyżki
Sok z cytryny 1 szt
Olej rzepakowy TopQ
Sól, pieprz, cukier do smaku
Brokuł, cebula dymka do podania
 
Orzeszki ziemne, kruszone, do posypania
 
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Podsmaż cebulę i czosnek na oleju. Dodaj 1 łyżkę pasty curry i smaż. Zalej bulionem, dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry i pasty warzywnej Wawrzyniec PRO. Zagotuj i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym brokułem i cebulą dymką. Posyp kruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

Sprawdź podobne przepisy