Zupa krem z ciecierzycy

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
 ok. 30 minut (na gotowym bulionie)

Poziom trudności:

Porcje:
10

Danie wegańskie

Receptura

Składniki
Bulion z pieczonych warzyw  1500 ml
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów  1000 g
Cebula 3 szt
Czosnek 1 główka
Pasta curry 3 łyżki
Sok z cytryny 1 szt
Olej do smażenia 
Sól, pieprz, cukier do smaku
Brokuł, cebula dymka do podania
 
Orzeszki ziemne, kruszone, do posypania
 

 

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania

Podsmaż cebulę i czosnek na oleju. Dodaj 1 łyżkę pasty curry i smaż. Zalej bulionem, dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry i Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów. Zagotuj i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym brokułem i cebulą dymką. Posyp kruszonymi orzeszkami ziemnymi. 

Bulion wegański: 

  • 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego 
  • Lubczyk 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Ziele angielskie 
  • Liść laurowy 
  • Sól, pieprz 

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

Sprawdź podobne przepisy