Bagietka z Mozzarellą i kurczakiem

Danie z mięsem
Składniki |
|
Bagietka żytnia z ziarnami | 1 sztuka ok.100 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 40 g |
Mozarella świeża | 44 g |
Pomidor | 22 g |
Bazylia świeża | 4 g |
Filet z piersi kurczaka |
40 g |
Filet z piersi kurczaka |
|
Olej rzepakowy TopQ | 4 g |
Sól | 1 g |
Pieprz czarny świeżo mielony | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania
Filet z piersi kurczaka pokrój w plastry. Zamarynuj w oleju rzepakowym, soli, świeżo mielonym pieprzu i odstaw na minimum 30 minut lub na całą noc w chłodni. Mięso zgrilluj na patelni lub usmaż na oleju rzepakowym z marynowania. Plastry powinny nabrać złocistego koloru. Bułkę przekrój w połowie wysokości, ale nie do końca, tak aby stworzyła kieszeń dla składników. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w plastry (4x11g). Ułóż na spodzie bułki. Pomidora przekrój na pół, wytnij zielone i twarde części, pokrój w półplastry (2x11g). Plastry pomidora ułóż na Mozzarelli na zmianę z plastrami wystudzonego kurczaka (34g). Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nałóż na wewnętrzną, górną część bułki porcję pasty warzywnej Wawrzyniec PRO (40g). Między składniki włóż umyte i osuszone listki świeżej bazylii.
Wskazówki:
- Cannelloni możesz podgotować przez 2-3 minuty przed nadziewaniem, aby skrócić czas pieczenia.
- Filet z piersi kurczaka straci podczas obróbki termicznej około 20-25% swojej pierwotnej masy. Kanapkę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej z pominięciem kurczaka.
- Pastę warzywną Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami możesz wymienić z powodzeniem na pastę Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną.
- Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.
Sprawdź podobne przepisy