Bagietka z Mozzarellą i kurczakiem

Danie z mięsem

Składniki

Bagietka żytnia z ziarnami 1 sztuka ok.100 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 40 g
Mozarella świeża 44 g
Pomidor 22 g
Bazylia świeża 4 g

Filet z piersi kurczaka

40 g

Filet z piersi kurczaka

Olej rzepakowy TopQ 4 g
Sól 1 g
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Filet z piersi kurczaka pokrój w plastry. Zamarynuj w oleju rzepakowym, soli, świeżo mielonym pieprzu i odstaw na minimum 30 minut lub na całą noc w chłodni. Mięso zgrilluj na patelni lub usmaż na oleju rzepakowym z marynowania. Plastry powinny nabrać złocistego koloru. Bułkę przekrój w połowie wysokości, ale nie do końca, tak aby stworzyła kieszeń dla składników. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w plastry (4x11g). Ułóż na spodzie bułki. Pomidora przekrój na pół, wytnij zielone i twarde części, pokrój w półplastry (2x11g). Plastry pomidora ułóż na Mozzarelli na zmianę z plastrami wystudzonego kurczaka (34g). Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nałóż na wewnętrzną, górną część bułki porcję pasty warzywnej Wawrzyniec PRO (40g). Między składniki włóż umyte i osuszone listki świeżej bazylii.

Wskazówki:

  • Cannelloni możesz podgotować przez 2-3 minuty przed nadziewaniem, aby skrócić czas pieczenia.
  • Filet z piersi kurczaka straci podczas obróbki termicznej około 20-25% swojej pierwotnej masy. Kanapkę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej z pominięciem kurczaka.
  • Pastę warzywną Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami możesz wymienić z powodzeniem na pastę Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną.
  • Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.

Sprawdź podobne przepisy