Focaccia ze słodką cebulką i pomidorami z jajkiem poche i sosem holenderskim

Czas pieczenia:
Czas przygotowania:
Poziom trudności:

Porcje:
18 (mini)

Danie bez mięsa

Składniki

Mąka przenna 500 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 200 g
Drożdże suszone 7-8 g
Woda 350 ml
Jajka 18 szt

Koperek

1 pęczek
Pieprz cayenne 10 g
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżka
Olej rzepakowy TopQ do smaku
Sos holenderski
Zółtka 6 szt
Sól 2 łyżeczki
Sok z cytryny z 1 cytryny
Masło klarowane 150 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami, a następnie zalej ciepłą wodą i wyrabiaj ciasto. Dodaj trochę oleju. Zagnieć ciasto i połącz z pastą warzywną Wawrzyniec PRO. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przez 45 minut, a następnie przełóż do blachy. Przebij ciasto, zrób w nim wgniecenia i ponownie zaczekaj do wyrośnięcia. Wstaw do
piekarnika na 200°C i piecz około 20-25 minut. W tym czasie zrób jajka poszetowe w wodzie z octem i solą. Przygotuj w kąpieli wodnej sos holenderski, emulgując masłem doprawione solą i sokiem z cytryny jajka. Wyjmij focaccię, potnij na 9 kostek i każdą z nich przetnij jak hamburgera. Posmaruj masłem, nałóż jajko, polej sosem holenderskim i udekoruj
pieprzem cayenne oraz koprem.

    Sprawdź podobne przepisy