Pasztet – Gryczak z pastą ze słodką cebulką i pomidorami oraz orzechami włoskimi

Czas pieczenia:
Czas przygotowania:
Poziom trudności:

Porcje:
1 foremka pasztetu

Danie bez mięsa

Składniki

Kasza gryczana niepalona (ugotowana) 300 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 200 g
Jajka 2 szt
Orzechy włoskie (posiekane) 1 garść
Bułka tarta

Mini sałata rzymska

2 szt
Dressing
Sok z cytryny 1 łyżka
Musztarda dijon 1 łyżka
Miód lipowy 1 łyżka
Olej rzepakowy TopQ 200 ml

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Ugotowaną kaszę wymieszaj z jajkami, pastą warzywną Wawrzyniec PRO i orzechami. Nagrzej piec do 170°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i włóż do środka masę. Piecz około 20-25 minut. Podawaj z dressingiem z miodu, musztardy, cytryny i oleju. Układaj plastry na liściach sałaty rzymskiej.

    Sprawdź podobne przepisy