Bułki mleczno-maślane do burgerów i kanapek

Danie bez mięsa

Składniki

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 160 g

Mąka chlebowa

500 g

Drożdże instant

7 g

Cukier

35 g

Sól

6 g

Jajka

50 g

Mleko 3,2%

160 g

Woda

do posmarowania

Czarny i biały sezam

do posypania

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Wszystkie składniki oprócz masła i pasty warzywnej Wawrzyniec PRO wyrób na jednolitą masę. Dodaj tłuszcz i pastę warzywną Wawrzyniec PRO i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całość tłuszczu i pasty. Podziel ciasto na 50g kęsy (możesz zrobić większe) i uformuj bułki. Bułki poukładaj na blaszce zachowując odstęp, odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmaruj wodą i posyp czarnym lub białym sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, w zależności od piekarnika.

Sprawdź podobne przepisy