Paluchy serowo-pieczarkowe

Danie bez mięsa

Składniki

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 160 g

Mąka pszenna

500 g

Ciepła woda

240 ml

Cukier kryształ

10 g

Sól

10 g

Suche drożdże

7 g

Olej z Esencją Masła

20 g

Tarty ser żółty (np. Cheddar, Gouda)

200 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Do kociołka dodaj mąkę, ciepłą wodę, drożdże, cukier kryształ, sól i połącz na jednolite ciasto. Następnie dodaj Olej z Esencją Masła, pastę warzywną Wawrzyniec PRO i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 0,5–1 cm grubości). Pokrój na paski szerokości ok. 1,5–2 cm. Posyp równomiernie startym serem. Każdy pasek możesz lekko skręć lub zostaw prosty. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Uformowane paluchy pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12–15 minut, aż będą złote i chrupiące.

Sprawdź podobne przepisy