Cannelloni z suszonymi pomidorami i indykiem pod beszamelem

Czas pieczenia:
ok. 40 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
8-10

Danie z mięsem

Składniki

Makaron cannelloni 250 g
Mielone mięso z udźca indyka 400 g

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

100 g
Czosnek, przeciśnięty przez praskę 10 g (2 ząbki)
Świeża bazylia, posiekana 50 g (mały pęczek)
Świeża Mozzarella, pokrojona w kostkę 200 g
Sos beszamelowy
Mleko 3,2% 500 ml
Eleplant 100 g
Mąka przenna 100 g
Gałka muszkatołowa, mielona 0,3 g (duża szczypta)
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuść Eleplanta. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dla wzbogacenia smaku, można dodać do sosu 2-3 łyżki pasty warzywnej Wawrzyniec PRO. 

Farsz

W misce połącz mielone mięso z indyka z pastą warzywną Wawrzyniec PRO, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Cannelloni

Napełnij rurki cannelloni przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż nadziane cannelloni w naczyniu. Zalej pozostałym sosem beszamelowym. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp na wierzch Mozzarellą i dopiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. 

Wykończenie

Podawaj na gorąco. Można udekorować świeżymi listkami bazylii. 

Wskazówki:

  • Cannelloni można podgotować przez 2-3 minuty przed nadziewaniem, aby skrócić czas pieczenia. 
  • Do farszu można dodać również posiekaną cebulę lub inne ulubione przyprawy. 
  • Zamiast Mozzarelli można użyć innego sera, np. Parmezanu lub sera żółtego. 
  • Sos beszamelowy można wzbogacić, dodając do niego starty ser. 
  • Dodatek pasty warzywnej Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną nadaje daniu intensywnego smaku i aromatu. 

    Sprawdź podobne przepisy