Gołąbki z indyka z suszonymi pomidorami i żurawiną

Czas pieczenia:
ok. 45 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina 

Poziom trudności:

Porcje:
8

Danie z mięsa

Składniki

Kapusta włoska 440 g (8 dużych liści)
Mielone mięso z udźca indyka  500 g
Cebula, drobno posiekana 100 g
Seler naciowy, drobno posiekany 180 g (4 gałązki)
Bułka pszenna, namoczona w mleku i odciśnięta 100 g
Jajko 1 szt
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną (do farszu) 100 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną (do sosu) 500 g
Czosnek, przeciśnięty przez praskę 
20 g (4 ząbki) 
Świeży tymianek 10 g (kilka gałązek)
Sól, pieprz
do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną

Technika wykonania

Liście kapusty sparz we wrzątku z dodatkiem soli przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i ostudź. Zgrubiałe nerwy liści delikatnie spłaszcz nożem. W misce połącz mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę, seler naciowy, namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną, jajko i 100g pasty warzywnej Wawrzyniec PRO. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu i zwiń gołąbki. Ułóż ciasno w rondlu lub naczyniu żaroodpornym. W osobnej misce połącz 500g pasty warzywnej Wawrzyniec PRO z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Zalej gołąbki przygotowanym sosem. Dodaj gałązki tymianku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka, a mięso upieczone.

Wykończenie

Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub puree warzywnym.

Wskazówki:

  • Do farszu można dodać również posiekane suszone grzyby lub ugotowany ryż.
  • Zamiast kapusty włoskiej można użyć kapusty białej.
  • Sos można doprawić innymi ziołami, np. oregano lub majerankiem.
  • Gołąbki można również dusić na płycie kuchennej w garnku z grubym dnem, zamiast piec w piekarniku.
  • Dodatek pasty warzywnej Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną nadaje gołąbkom intensywny smak i aromat.

    Sprawdź podobne przepisy