Gołąbki z indyka z suszonymi pomidorami i żurawiną

Czas pieczenia:
ok. 45 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina 

Poziom trudności:

Porcje:
8

Danie z mięsa

Receptura

Składniki
Kapusta włoska 440 g (8 dużych liści)
Mielone mięso z udźca indyka  500 g
Cebula, drobno posiekana 100 g
Seler naciowy, drobno posiekany 180 g (4 gałązki)
Bułka pszenna, namoczona w mleku i odciśnięta 100 g
Jajko 1 szt
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny (do farszu)  100 g
Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny (do sosu)  500 g
Czosnek, przeciśnięty przez praskę 
20 g (4 ząbki) 
Świeży tymianek 10 g (kilka gałązek)
Sól, pieprz
do smaku

 

Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny

Technika wykonania

Liście kapusty sparz we wrzątku z dodatkiem soli przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i ostudź. Zgrubiałe nerwy liści delikatnie spłaszcz nożem. 

W misce połącz mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę, seler naciowy, namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną, jajko i 100g Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. 

Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu i zwiń gołąbki. Ułóż ciasno w rondlu lub naczyniu żaroodpornym. 

W osobnej misce połącz 500g Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Zalej gołąbki przygotowanym sosem. Dodaj gałązki tymianku. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka, a mięso upieczone. 

Wykończenie: 

Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub puree warzywnym. 

Wskazówki: 

  • Do farszu można dodać również posiekane suszone grzyby lub ugotowany ryż. 
  • Zamiast kapusty włoskiej można użyć kapusty białej. 
  • Sos można doprawić innymi ziołami, np. oregano lub majerankiem. 
  • Gołąbki można również dusić na płycie kuchennej w garnku z grubym dnem, zamiast piec w piekarniku. 
  • Dodatek Wawrzyniec PRO pasty z suszonych pomidorów i żurawiny nadaje gołąbkom intensywny smak i aromat. 

Sprawdź podobne przepisy