Cannelloni z wędzoną rybą i faszerowanymi warzywami
Czas pieczenia:
ok. 30 minut
Czas przygotowania:
ok. 40 minut
Poziom trudności:
–
–
Porcje:
8-10 (w zależności od wielkości cannelloni)

Danie z rybą
Składniki |
|
| Makaron cannelloni (suche rurki) | 250 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 1000 g |
| Wędzona ryba (łosoś, pstrąg, makrela) | 200-300 g |
| Śmietana roślinna lub sos beszamelowy |
ilość wg uznania |
| Koperek (opcjonalnie) | 1 pęczek |
| Natka pietruszki (opcjonalnie) | 1 pęczek |
| Cukinia | 2 szt |
| Bakłażan | 1 szt |
| Papryka czerwona | 2 szt |
| Sos beszamelowy | |
| Napój roślinny (lub mleko) | 500 ml |
| Eleplant | 100 g |
| Mąka pszenna | 100 g |
| Gałka muszkatołowa, mielona |
szczypta |
| Sól, pieprz |
do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
Technika wykonania
Wymieszaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO z wędzoną rybą i z posiekanym koperkiem (opcjonalnie) i natką pietruszki (opcjonalnie). Nadziej cannelloni farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej śmietaną roślinną lub sosem beszamelowym. Zapiekaj w temperaturze 140°C przez 30 minut.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuść Eleplanta. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sprawdź podobne przepisy
