Chrupiące krokiety filo z ciecierzycą i łososiem (z zupą krem)

Czas pieczenia:
ok. 10 minut

Czas przygotowania:
ok. 1,5 godziny

Poziom trudności:

Porcje:
4-5 (z jednej warstwy ciasta) 

Danie z ryby

Składniki

Zupa krem z białych warzyw
Pietruszka (korzeń)  200 g
Seler 200 g
Ziemniaki 1 szt
Cebula biała 3 szt
Napój roślinny (lub mleko)  500 ml
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Płatki migdałów, uprażone
Bulion wegański 2000 ml
Krokiety filo
Ciasto filo 1 opakowanie
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika 250 g
Łosoś wędzony 200 g
Masło do smarowania 
Cytryna do podania (opcjonalnie)
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

Technika wykonania

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

Cebulę, pietruszkę, ziemniaka i selera pokrój w grubą kostkę i smaż z łyżką cukru do karmelizacji. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp prażonymi płatkami migdałów.

Krokiety

Ciasto filo rozłóż na desce. Na 70% powierzchni ciasta rozsmaruj cienką warstwę pasty warzywnej Wawrzyniec PRO. Na hummus ułóż plastry wędzonego łososia. Zwiń w rolkę i posmaruj masłem. Pokrój na 8cm kawałki. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 140°C przez ok. 10 minut, aż będą złociste. Podawaj z zupą lub jako przystawkę skropioną cytryną. 

Sprawdź podobne przepisy