Grissini

Danie wegańskie
Składniki |
|
| Mąka pszenna typ 750 | 350 g |
| Letnia woda | 180 g |
| Sól | 10 g |
| Drożdże świeże | 10 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami lub Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 100 g |
| Do wykończenia | |
| Woda i gruba sól | |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Technika wykonania
Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki. Za pomocą haka połącz na jednolitą masę – o jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie za luźne, dosyp mąki. Daj ciastu chwilę odpoczynku. Ciasto delikatnie przerób na stole. Rozwałkuj na prostokąt o oczekiwanej wysokości. Za pomocą radełka potnij na paski. Każdy pasek skręć i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posmaruj wodą i posyp grubą solą. Zamiast soli możesz również użyć kminku, sezamu lub siemienia lnianego. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piecz w temperaturze 180℃ na złoty kolor, przez około 15 minut.
Sprawdź podobne przepisy
