Udko z kurczaka nadziewane pastą z ciecierzycy i kolendry

Czas pieczenia:
ok. 40 minut

Czas przygotowania:
ok. 45 minut

Poziom trudności:

Porcje:
4

Danie z mięsem

Składniki

Udka z kurczaka  4 szt

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

200 g
Świeża kolendra, posiekana 10 g (2 łyżki)
Czosnek, przeciśnięty przez praskę  10 g
Śmietanki 30% 100 g
Olej rzepakowy TopQ 100 g
Słodka papryka, mielona
8 g
Sól, pieprz  do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

Technika wykonania

Z udek z kurczaka ostrożnie usuń kości, starając się nie uszkodzić skóry. Odetnij mniej więcej połowę mięsa z udka i zmiel je w maszynce do mięsa lub posiekaj bardzo drobno. W misce połącz zmielone mięso z kurczaka z pastą warzywną Wawrzyniec PRO, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz śmietanką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż udka na desce, skórą do dołu. Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem przez folię spożywczą. Nałóż farsz na każde udko i zwiń je, formując roladki. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym, łączeniem do dołu.  Wymieszaj olej rzepakowy z mieloną papryką i posmaruj roladki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż kurczak będzie upieczony, a skóra złocista. 

Wykończenie

Podawaj z gratin ziemniaczanym lub risotto ziołowym z dodatkiem brokułu i płatków migdałowych. Można również podać z sałatą. 

Wskazówki:

  • Do farszu można dodać inne ulubione zioła, np. pietruszkę, natkę selera lub tymianek. 
  • Zamiast śmietanki 30%, można użyć jogurtu greckiego. 
  • Roladki można również grillować lub smażyć na patelni. 
  • Do smarowania roladki można użyć również masła z dodatkiem ziół. 
  • Dodatek pasty warzywnej Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika nadaje farszowi kremowej konsystencji i intensywnego smaku. 

Sprawdź podobne przepisy