Zupa krem z białych warzyw
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut (na gotowym bulionie)
Poziom trudności:
–
Porcje:
12
Danie bez mięsa
Składniki |
|
| Pietruszka (korzeń) | 200 g |
| Seler | 200 g |
| Ziemniak | 1 szt |
| Cebula biała | 1 szt |
| Sól | szczypta |
| Napój roślinny (lub mleko) | 500 mg |
| Sól, pieprz, gałka muszkatołowa | do smaku |
| Płatki migdałów, uprażone | |
| Bulion wegański | 2000 ml |
| Bulion wegański | |
| Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
| Olej rzepakowy TopQ | |
| Lubczyk | |
| Czosnek | 4 ząbki |
| Ziele angielskie | |
| Liść laurowy | |
| Sól, pieprz | do smaku |
Technika wykonania
Cebulę, pietruszkę, ziemniaka i selera pokrój w grubą kostkę i smaż z łyżką cukru do karmelizacji. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp prażonymi płatkami migdałów. Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy
