Chleb pszenno – żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną

Danie wegańskie
| Składniki | |
| Mąka pszenna typ 750 | 700 g | 
| Mąka żytnia jasna typ 720 | 300 g | 
| Letnia woda | 800 g | 
| Sól | 20 g | 
| Drożdże świeże | 20 g | 
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 300 g | 
| Do posypania | |
| Mieszanka sezamu i siemienia lnianego | |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
 
			Technika wykonania
Do kociołka wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią, dodaj sól, pokruszone drożdże. Wlewaj do kociołka stopniowo letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosyp mąkę pszenną. Pod koniec wyrabiania dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, lekko wyrób. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki (10 x 23 cm) wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto posmaruj delikatnie wodą i posyp nasionami. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 200℃. Upieczony chleb wyciągnij z formy i wystudź na kratce.
Sprawdź podobne przepisy
