Frittata z suszonymi pomidorami, żurawiną i Mozzarellą
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
–
Porcje:
4

Danie bez mięsa
| Składniki | |
| Jajka | 6 szt (ok. 300 g) | 
| Mleko | 50 ml | 
| Starty Parmezan | 50 g | 
| Mozzarella (świeża lub w kulce) | 100 g | 
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 80 g | 
| Świeży szpinak | 100 g | 
| Czosnek | 1 ząbek | 
| Olej rzepakowy TopQ | 2 łyżki | 
| Sól, pieprz | do smaku | 
| Świeża bazylia do dekoracji | |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
 
			Technika wykonania
Mozzarellę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 30 sekund, aż się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie (1-2 minuty). Dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, Parmezanem, solą i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię z warzywami i pastą. Równomiernie rozłóż kawałki Mozzarelli. Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) na około 15-20 minut, aż frittata się zetnie i lekko zarumieni. Jeśli nie masz piekarnika, przykryj patelnię i smaż na minimalnym ogni przez około 15 minut. Posyp świeżą bazylią. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wskazówki:
- Do frittaty możesz dodać inne ulubione warzywa, np. pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię czy pomidory.
- Zamiast Mozzarelli możesz użyć innego sera, np. Fety, sera koziego, czy Ricotty.
- Frittata świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa, np. bagietki czosnkowej lub grzanek.
- Możesz przygotować frittatę wcześniej i podgrzać ją przed podaniem.
Sprawdź podobne przepisy
