Naleśniki z cebulową nutą, faszerowane szpinakiem i Fetą
Czas smażenia:
ok. 20 minut
Czas przygotowania:
ok. 45 minut
–
Porcje:
12

Danie bez mięsa
| Składniki | |
| Mąka pszenna | 300 g | 
| Mleko 3,2% | 300 ml | 
| Woda | 300 ml | 
| Jajka | 2 szt (50g) | 
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 100 g | 
| Olej rzepakowy TopQ do smażenia | 90 g | 
| Sól | szczypta | 
| Farsz | |
| Mrożony szpinak | 500 g | 
| Cebula, drobno posiekana | 100 g | 
| Czosnek, posiekany | 4 ząbki (20 g) | 
| Ser Feta | 200 g | 
| Olej rzepakowy TopQ do smażenia | 30 g | 
| Sól, pieprz | do smaku | 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
 
			Technika wykonania
Ciasto naleśnikowe
W misce połącz mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, pastę warzywną Wawrzyniec PRO oraz szczyptę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż będą złociste.
Farsz
Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty szpinak i smaż, aż odparuje reszta wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź i dodaj pokruszony ser Feta.
Wykończenie
Nałóż farsz na środek każdego naleśnika. Zwiń naleśniki w ruloniki lub złóż na pół. Obsmaż naleśniki z farszem na patelni z obu stron, aż będą lekko złociste.
Podawanie
Podawaj z sosem jogurtowym, śmietaną lub ulubionym dipem.
Wskazówki:
- Do ciasta naleśnikowego można dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.
- Zamiast szpinaku można użyć innych warzyw, np. pieczarek, cukinii lub papryki.
- Do farszu można dodać również inne sery, np. Ricottę lub twaróg.
- Naleśniki można piec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
- Dodatek pasty warzywnej Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku i aromatu.
Sprawdź podobne przepisy
