Pierogi „ukraińskie” z podwójnym grzybowym uderzeniem
Czas gotowania:
ok. 15 minut
Czas przygotowania:
ok. 1,5 godziny
–
Porcje:
40 pierogów (ok. 5-6 porcji)
Danie bez mięsa
Składniki |
|
| Ciasto | |
| Mąka pszenna (typ 450 lub 500) | 500 g |
| Gorąca woda (nie wrząca) | 250 ml |
| Jajka | 1 szt |
| Olej rzepakowy TopQ | 1 łyżka |
| Sól | 1 łyżeczka |
| Farsz (orientacyjne proporcje, można dostosować do smaku) | |
| Ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę | 1 kg |
| Twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony | 500 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 200 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 200 g |
| Pietruszka, posiekana | 2 pęczki |
| Sól, pieprz | do smaku |
| Pieczarki podsmażone | do dekoracji |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Technika wykonania
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z twarogiem, obydwiema pastami warzywnymi Wawrzyniec PRO, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Przygotuj ciasto na pierogi. Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki (8cm). Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami.
Ciasto
Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i olej. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Lepienie i gotowanie
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij krążki o średnicy ok. 8cm. Nałóż farsz na krążki i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami.
Sprawdź podobne przepisy
