Focaccia ze słodką cebulką i pomidorami z jajkiem poche i sosem holenderskim
–
–
–
Porcje:
18 (mini)
Danie bez mięsa
Składniki |
|
| Mąka przenna | 500 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 200 g |
| Drożdże suszone | 7-8 g |
| Woda | 350 ml |
| Jajka | 18 szt |
|
Koperek |
1 pęczek |
| Pieprz cayenne | 10 g |
| Sól | 1 łyżeczka |
| Cukier | 1 łyżka |
| Olej rzepakowy TopQ | do smaku |
| Sos holenderski | |
| Zółtka | 6 szt |
| Sól | 2 łyżeczki |
| Sok z cytryny | z 1 cytryny |
| Masło klarowane | 150 g |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Technika wykonania
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami, a następnie zalej ciepłą wodą i wyrabiaj ciasto. Dodaj trochę oleju. Zagnieć ciasto i połącz z pastą warzywną Wawrzyniec PRO. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przez 45 minut, a następnie przełóż do blachy. Przebij ciasto, zrób w nim wgniecenia i ponownie zaczekaj do wyrośnięcia. Wstaw do
piekarnika na 200°C i piecz około 20-25 minut. W tym czasie zrób jajka poszetowe w wodzie z octem i solą. Przygotuj w kąpieli wodnej sos holenderski, emulgując masłem doprawione solą i sokiem z cytryny jajka. Wyjmij focaccię, potnij na 9 kostek i każdą z nich przetnij jak hamburgera. Posmaruj masłem, nałóż jajko, polej sosem holenderskim i udekoruj
pieprzem cayenne oraz koprem.
Sprawdź podobne przepisy
