Risotto grzybowe z pastą z pieczarką i borowikiem

Czas pieczenia:
Czas przygotowania:
Poziom trudności:

Porcje:
4

Danie wegańskie

Składniki

Ryż carneroli 400 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 200 g
Bulion warzywny 1000 ml
Eleplant 100 g
Wegański ser lub  aktywne płatki drożdżowe 100 gr / 30 g

Białe wino

odrobina
Sól
Olej rzepakowy TopQ
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Ryż upraż na oleju, dopraw solą, zahartuj winem i nasącz stopniowo gorącym bulionem. Gdy ryż jest już al dente, dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO i całość wymieszaj. Ściągnij z ognia i emulguj zimnym Eleplantem i serem. Podawaj gorące.

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

    Sprawdź podobne przepisy