Focaccia

Danie bez mięsa

Składniki

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO (dowolny smak) 150 g

Mąka przenna

500 g

Letnia woda

320 g

Suche drożdże

7 g

Sól

7 g

Olej z Esencją Masła

30 g

Olej rzepakowy TopQ

do posmarowania formy i wierzchu ciasta

Dodatki (opcjonalnie):

 

Pomidorki koktajlowe

 

Oliwki

 

Cebula

 

Suszone pomidory

 

Czosnek

 

Rozmaryn, świeże zioła

 

Sól gruboziarnista

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO (dowolny smak)

Technika wykonania

Do kociołka wsyp mąkę, sól i suche drożdże. Dodaj letnią wodę i pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite, klejące ciasto. Dodaj olej i kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do pieczenia (o wymiarach ok. 35×25 cm) posmaruj olejem. Przełóż ciasto do formy, rozciągając je delikatnie na całą powierzchnię. Palcami zrób wgłębienia w cieście, skrop je olejem i dodaj wybrane dodatki. Odstaw na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 220-240°C. Piecz focaccię przez 20-25 minut, aż będzie złota i chrupiąca.

Sprawdź podobne przepisy