Kapuśniaczek

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Ciasto | |
Mąka pszenna typ 500 | 1200 g |
Świeże drożdże | 1200 g |
Jaja | 100 g |
Kwaśna gęsta śmietana 18% | 400 g |
Margaryna Qualita 80% | 400 g |
Cukier kryształ | 40 g |
Sól | 4 g |
Farsz | |
Wawrzyniec PRO pasta z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 300 g |
Kapusta kiszona | 700 g |
Do wykończenia | |
Kminek |

Pasta z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Ciasto
Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, jaja, kwaśną śmietanę, cukier kryształ, sól oraz miękką margarynę. Wszystko wymieszaj za pomocą haka, do połączenia się składników na jednolite ciasto. Jeżeli będzie za luźne, podsyp mąką.
Farsz
Kapustę odciśnij (opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna), drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, ale tak, by pozostała nadal chrupiąca. Następnie kapustę odcedź. Do miękkiej kapusty dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO – wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formowanie
Odważ kęsy ciasta po 70 g, rozwałkuj na prostokąciki, nałóż po 30 g farszu, zwiń ciasno rulon. Posmaruj jajkiem rozbełtanym w mleku, posyp kminkiem. Wyroby przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Odpiekaj w temp 180℃ na złoty kolor przez około 18-20 minut.
Sprawdź podobne przepisy