Kapuśniaczek

Danie bez mięsa

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna typ 500 1200 g
Świeże drożdże 1200 g
Jaja 100 g
Kwaśna gęsta śmietana 18% 400 g
Margaryna Qualita 80% 400 g
Cukier kryształ 40 g
Sól 4 g
Farsz
Wawrzyniec PRO pasta z pieczarką i borowikiem szlachetnym 300 g
Kapusta kiszona 700 g
Do wykończenia
Kminek

Pasta z pieczarką
i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Ciasto

Do dzieży przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, jaja, kwaśną śmietanę, cukier kryształ, sól oraz miękką margarynę. Wszystko wymieszaj za pomocą haka, do połączenia się składników na jednolite ciasto. Jeżeli będzie za luźne, podsyp mąką.

Farsz

Kapustę odciśnij (opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna), drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, ale tak, by pozostała nadal chrupiąca. Następnie kapustę odcedź. Do miękkiej kapusty dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO – wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Formowanie

Odważ kęsy ciasta po 70 g, rozwałkuj na prostokąciki, nałóż po 30 g farszu, zwiń ciasno rulon. Posmaruj jajkiem rozbełtanym w mleku, posyp kminkiem. Wyroby przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Odpiekaj w temp 180℃ na złoty kolor przez około 18-20 minut.

Sprawdź podobne przepisy